Asma Tavan Dekorasyon Nasıl Yapılır?

 

İstenilen tasarıma göre ya da mekânın uygun olup olmamasına göre mekanlarda asma tavan tasarımları yapmak mümkündür. Mevcutta var olan tavanın altına ek olarak başka bir tavan yapılarak asma tavan yapılır. Bazen bir tasarım gereği olmakla birlikte, tavanda oluşan tesisat ve havalandırma boruları gibi elemanların oluşturdukları görüntü kirliliğinin engellenmesi için asma tavan uygulamalarına başvurulur. Aynı zamanda bir mekanın sahip olduğu dekorasyon stilini tamamlamalıdır. Kullanılan malzemelere göre asma tavan çeşitleri farklılıklar içermektedir.

 

 Alçı Panel Asma Tavan

 

 U-c ve kutu profiller, alçı kartonlar, dübeller ve askı çubukları ile yapılan bir asma tavan uygulamasıdır. Askı çubuklar ile tavana asılırlar ve bu çubukların üzerlerinde yükseklik ayarlayan aparatlar bulunur. Belirlenen yüksekliğe göre asma tavan yerleştirilir. Asma tavan ile beton tavan arasında elektrik tesisat gibi işlemler yapılır. Alçı panellerle istenilen şekiller yapılarak katmanlı ya da farklı şekillerde tasarımlar yapılır. Aynı şekilde ışık havuzu oluşturmakta mümkündür. Bu alçı panellerin özelliklerine göre ses ve ısı yalıtımları yapılabilir.

 

 Vektörel Asma Tavan

 

 Bu asma tavan tipi ile mekâna derinlik ve hareketlilik katılır. Doğrusal paneller tavanı bir örtü gibi kaplar. Sökülüp geri takılmalarının kolay olmalarıyla birlikte asma tavan ile beton tavan arasında kalan boşluğa ulaşım kolaydır. Bu şekilde boşluğa yapılmış olan tesisata olası bir durumda kolayca müdahale edilebilir. Panelleriyle birlikte taşıyıcı profiller, askılar ve dübeller kullanılır.

 

 Metal Asma Tavan

 

 Modern stiller için bir vazgeçilmezdir. Kolay uygulanabilirler. Alüminyum ya da galvaniz malzemeler kullanılarak yapılabilirler. Farklı çeşitlerde uygulanırlar. Oturmalı, sarkmalı, gizli ve benzeri çeşitleri bulunmaktadır. Farklı çeşitlerde profiller, askı çubukları gibi malzemeler kullanılır.

 

 Akustik Asma Tavan

 

 Delikli alçı panellerle yapılan bir asma tavan sistemidir. Ses emilimi gerektiren mekanlarda tercih edilir. Asma işlemleri için gerekli olan profiller, askı çubukları ve dübeller gibi elemanlar kullanılarak alçı panellerin oturtulacağı iskelet sistemi yapıldıktan sonra akustik özellikteki alçı paneller yerleştirilir.

 

 Taş Yünü Asma Tavan

 

 Taş yünü bazal taşı başta olmak üzere farklı kimyasalların bir araya gelmesiyle oluşan bir malzemedir. Bu malzemeler öncelikle eritilip birleştirilir daha sonra kalıplara dökülerek oluşturulur. Ses yalıtımı için uygun bir malzemedir. U-c, kutu ve köşe profiller ile askı çubukları gibi elemanlar kullanılarak iskelet oluşturulup taş yünü paneller bu iskelete yerleştirilir.

 

 Karolam Asma Tavan

 

 Bir yüzeyinde vinil, bir yüzeyinde de alüminyum folyo kaplaması olan alçı paneller ile yapılan asma tavan uygulamasıdır. Modüler özellikte olan asma tavan kolay uygulanabilir olduğu gibi gerektiğinde beton tavan ile asma tavan arasında kalan boşluğa da kolayca ulaşılabilir.

 

 Alüminyum Asma Tavan

 

 Aynı şekilde asıl olan malzemenin yerleştirilmesi için gereken profiller, askılar ve dübeller kullanılarak iskelet oluşturulur. Daha sonra oluşan bu iskelete alüminyum paneller yerleştirilir. Alüminyum kolay işlenebilir bir malzeme olduğu için tasarımda kolaylıklar sağlar.

 

Tüm hakları saklıdır. © 1996 Saat İnşaat ®